پروفسور سید حمید مولانا در تاریخ 6 اسفند 1315 در شهر تبریز دیده به جهان گشود.
پدر ایشان مرحوم سیدعبدالکریم (سیدآقا) از بازاریان تبریز به شمار می رفت. رشد و نمو کودکی سید حمید در بیت پدر بزرگ خویش فقیه مجاهد مرحوم آیت الله العظمی حاج سید محمد مولانا بود و ایشان تا سن 10 سالگی را در سایه تربیت های آن مرجع وارسته سپری کرد.
پس از فوت پدر بزرگ و روی کار آمدن حزب دمکرات در تبریز ، پدر سید حمید از طرف حکومت خودمختار بازداشت شد، پس از آزادی پدر تصمیم به مهاجرت به تهران را گرفت و سید حمید که 3 سال از دوران ابتدایی را در مدرسه سعدی تبریز گذرانده بود به همراه خانواده راهی تهران شد.
سید حمید ادادمه تحصیلات ابتدایی را در دبستان تعلیمات اسلامی رضوی تهران و کلاس پنجم تا هشتم متوسطه را در دبستان و دبیرستان تعلیمات اسلامی جعفری و کلاس نهم تا دوازدهم طبیعی را در دبیرستان مروی در خیابان ناصر خسرو به پایان برد.
ایشان چندین بار در دبیرستان مروی به ریاست (انجمن ادبیات و هنر) از طرف دانش آموزان و همردینان خود انتخاب شدند.
همچنین پس از اتمام تحصیلات دبیرستان بنا به شایستگی هایی که دارا بود به سردبیری نشریه جدید التاسیس کیهان فرهنگی منصوب شدند و یکسال بعد در سال 1335 ش به کیهان روزانه منتقل گشتند و پس از مدتی عهده دار صفحه اقتصادی این روزنامه گردید.
ایشان قبل از اعزام به آمریکا والدین خود را در یک حادثه اتومبیل در سال 1336 ، موقعی که برای زیارت به قم می رفتند در جاده قم از دست داد.
سپس در سال 1337 با بورس تحصیلی که از دانشگاه نورت وسترن در شیکاگو اخذ کرده بود به آنجا مهاجرت نمود و لیسانس و فوق لیسانس در رشته ی اقتصاد و مدیریت را گرفت و دکتری خودرا در رشته علوم سیاسی و بین الملل و ارتباطات اخذ نمود.
استاد پس از اتمام تحصیلات در سال 1342 به ایران بازگشت و در همان سال از طرف کیهان به سمت سردبیری این روزنامه دعوت شد.
بدلیل مساعد نبودن شرایط و احضار چندین باره از ساواک، در همان سال و پس از گذشت چند ماه از سمت سردبیری استعفا داده و باز راهی آمریکا شد.
پروفسور مولانا پس از ورود به آمریکا تدریس دردانشگاه امریکن را آغاز نمود و درکنار تدریس و تالیف دهها کتاب و مقاله ، بعنوان سخنران در کشورهای مختلف دعوت و به عنوان استاد مهمان درهمه قارها به تدریس پرداخته است.
پایه علمی ایشان در حدی است که درسال 1994 م از بین بیش از دو هزار استاد رشته ارتباطات از صد کشور جهان بعنوان رئیس سازمان بین المللی پژوهشی در علوم ارتباطات انتخاب شدند. کتابهای ایشان از معتبرترین و مشهورترین کتابهای رشته ارتباطات است که در سراسر دنیا در دانشگاههای مختلف من جمله در دانشکده خبرگزاری دولتی ایران تدریس می شوند.
نظری به شخصیت بین المللی پروفسور مولانا:
1 – پایه گذاری «برنامه مطالعات عالیه ارتباطات جهانی».
2 – ریاست در انجمن بین المللی پژوهشی در علوم ارتباطات و رسانه ها.
3 – جایزه مولانا: براساس اعلام دانشکده خدمات بین المللی دانشگاه آمریکن واشنگتن ، برای تجلیل و قدردانی از پیشکسوتی و رهبری علمی سی ساله استاد ایرانی خود پروفسور حمید مولانا ، جایزه ای بنام (جایزه مولانا) را دررشته روابط و ارتباطات بین المللی در نظر گرفته است. در این راستا اولین جایزه مولانا به دکتر جیمز باوند پژوهشگر و رئیس رشته مخابرات و انرژی بانک جهانی اهداء شد.
4 – از جوایز علمی چندی که در سطح جهانی نصیب ایشان شده است جایزه ممتاز تحقیق جهانی (کنگره جهانی انجمن ارتباطات بین المللی ) بود در سال 1976 میلادی در برلین.
و چند سال بعد دانشگاه آمریکن طی مراسمی لوح افتخاری استاد ممتاز آن دانشگاه را درامر پژوهش و فعالیت های علمی به ایشان اعطا کرد.
5 – دانشمند سال : حمید مولانا استاد علوم و روابط بین الملل بعنوان دانشمند و استاد سال 1999 – 2000 م انتخاب شد. این انتخاب توسط کمیته ای متشکل از نمایندگان ، استادان، دانشجویان، روسای علمی رشته های مختلف انجام گرفت.
در مراسم بزرگداشت سالانه ای که در دانشکده خدمات بین الملل واشنگتن برگزار شد، توسط پروفسور پال لوح افتخار به ایشان اهداء شد.